طعمه پاشی موفق

۲۵ نکته جهت یک طعمه پاشی موفق


طعمه پاشی می تواند در موفقیت یا شکست یک برنامه ماهیگیری تعیین کننده باشد. با رعایت موارد زیر می توانید نتایج بهتری از طعمه پاشی خود بگیرید و احتمال  شکست را به حداقل برسانید.


 ۱- موقعیت خود را شناسایی کنید

میزان خوراکی که در اختیار ماهی قرار می دهید باید به نسبت موقعیتی تعیین شود که پیش روی شماست. قبل از انجام هر کاری حتما سوالات مهمی باید مورد بررسی قرار گیرند. اینکه چه موقع از سال است؟  ذخایر ماهی آن آب در چه حد است؟ ، شرایط جوی چگونه است؟ ، برنامه شما چند روزه است؟ ، در کجای دریاچه مستقر شده اید؟ و موارد دیگر که همه با هم مقدار طعمه پاشی شما را دیکته می کنند.


 مثلا خودتان را در یک سکوی خوب دریاچه ای پر از ماهی در ماه سپتامبر تصور کنید. به نظرتان بویله پاشی در یک محوطه باز می تواند جواب خوبی بدهد یا اینکه یک طعمه پاشی متمرکز و سنگین نتیجه بهتری خواهد داشت؟


اواخر ماه فبریه است ، خبر دارید که قبل شما چند ماهی صید شده و شما نیز چند حرکت کپور را در پیش رویتان دیده اید. مسلما ماهی ها در حال بیرون آمدن از کرختی زمستانه خود هستند ، چه می کنید ؟ یک سطل طعمه پاشی خیس را در آب خالی می کنید یا به پخش کردن مقداری طعمه در یک محدوده باز بسنده می کنید؟

از تکرار مکررات بپرهیزید ، با تامل در مورد آنچه که قرار است با طعمه پاشی شما رخ دهد ، عملکردی موفق آمیز خواهید داشت.


۲-متناسب با نقطه پرتاب

نقاط مختلف دریاچه ، مقدار طعمه متفاوتی را می طلبد. حتی ممکن است بخواهید ، در یک سکو چند روش مختلف را در چند نقطه جداگانه با طعمه هایی متفاوت امتحان کنید. با دو چوب در یک منطقه با بستر پاک و سفت بهتر آن است که طعمه های خود را در یک محوطه باز و اطراف ویژگی های دریاچه پخش کنید. در نقطه روبرو اگر قصد قلاب زدن در یک حفره میان علفها را داشته باشید بهتر است طعمه پاشی تان متمرکز به همان نقطه باشد.


فرض کنید در یک برنامه کوتاه قصد دارید در یک گوشه دریاچه موفق به قلاب زدن چند کپور شوید. قطعا چند مشت پلت و ذرت نتیجه بهتری خواهد داشت تا یک کیلو بویله سایز بیست. 


۳- متمرکز یا پخش ، تصمیم با شماست

تا نیمه راه طعمه پاشی خود در مورد وسعت منطقه ای که می خواهید طعمه هایتان پخش شود مردد نمانید ، به نسبت منطقه هدف در نحوه پخش طعمه ها تصمیم خود را بگیرید.تصمیم شما ممکن است تحت تاثیر نوع جای ماهیگیری ، وسعت آن و نوع طعمه تان قرار گیرد. طعمه پاشی توسط بویله خالی اصولا منطقه ای باز را می طلبد در حالی که طعمه پاشی خیس بهتر است در محدوده ای متمرکز پخش شود. قسمتهای کوچک سنگی در بستر دریاچه ، کنج و گوشه های آب ، موانع در آب ، زیر اجسام خمیده بر روی آب و حفره های داخل علفزارها نیاز به طعمه پاشی متمرکزتری دارند و در مقابل خلیجهای گسترده ، مناطق باز آب ، فلاتهای بزرگ زیر آب و حاشیه تپه های بزرگ نیازمند طعمه پاشی پخش تری هستند.


 ۴-طعمه در اطراف ریسه

نحوه ارائه طعمه پاشی شما چگونگی خوراک کردن کپورها را رقم می زند ، اگر بخواهیم بصورت کلی اشاره کنیم قطعا یک طعمه پاپ بزرگ در میان طعمه پاشی خیس متمرکز با اجزا ریز جواب نمی دهد و در مقابل وقتی که منطقه وسیعی را بویله پاشی کرده اید یک طعمه ریز در کف بستر هم چندان موفق نخواهد بود. نحوه طعمه پاشی تان باید هماهنگ با طعمه اصلی شما باشد و بلعکس.  در واقع چهار تیتری که تا اینجا مرور کردیم ، همه مواردی هستند که در کنار هم و نسبت به هم تعیین می شوند. پس سناریوی محل قلاب زدن ، میزان پخش شدن طعمه ، نوع طعمه مورد استفاده و انتخاب طعمه اصلی زمانی بهترین نتیجه را می دهد که همه موارد در هماهنگی و هارمونی با هم باشند.


۵-به برنامه ای که ریخته اید بچسبید

حتی اگر تمام مقدار آنچه که برای طعمه پاشی در نظر گرفته اید در محل مورد نظرتان فرود نیامد و مقداری از آن به خارج از محدوده رفت ، بیش از آن طعمه پاشی نکنید. احتمال دارد وسوسه شوید که مثلا چند اسپاد دیگر هم بزنم ، اما ممکن است همین مقدار  طعمه پاشیتان را بیش از حد زیاد کند و دیگر برای جبران مافات دیر خواهد بود. بهتر است آنچه را که به نسبت محل ماهیگیریتان در نظر گرفته اید ابتدا در یک سطل یا ظرف بریزید و به محض آنکه تمامش کردید ، دست نگه دارید تا به نسبت نتیجه حاصله در مورد پر کردن مجدد آن تصمیم درستی اتخاذ کنید.


۶-سادگی

نگاهی به سناریوی طعمه پاشیتان بیاندازید و در مورد آنچه که مقصود نهایی شماست بیاندیشید. ممکن است دلایل بسیاری برای استفاده از یک میکس حاوی مواد متنوع داشته باشید ، اما از طرفی بهتر است هزینه کار را هم در نظر بگیرید. در برنامه های طولانی خود ، ممکن است با استفاده از طعمه های ریز قصد نگه داشتن ماهی در یک منطقه مشخص را داشته باشید ، در بیشتر اوقات ماهیگیران کار را برای خود پیچیده می کنند و موقعیت را سختتر از آنچه که به واقع هست در نظر می گیرند. اگر می دانید ماهی های منطقه ای که می روید به راحتی مشغول خوردن بویله ها می شوند این ساده ترین روشی ست که بهترین نتیجه را در پی خواهد داشت ،  بویله پاشی سر و صدای کمتری در منطقه ایجاد می کند و ماهی زودتر جرات برداشتن بویله ای که به قلاب شما وصل است را پیدا می کند. در واقع این بهترین ترفند  برای گمراه کردن آنهاست. و به همین ترتیب این موضوع به هنگام استفاده از ذرت ، تایگر نات و یا هر طعمه دیگری مصداق دارد.

۷-مقدار دقیق

قطعا به کار گیری یک سطل بزرگ شاهدانه همراه یک قوطی کنسرو ذرت متداول نیست. دلیل این امر مهم این است که کپور ها ذاتا به دنبال دشوار ترین طعمه ها هستند و در ابتدا به سراغ ریزترین طعمه ها می روند و همین امر می تواند ذهن آنها را درگیر و متمرکز بر گلچین کردن دانه های ریز شاهدانه کند. اما اگر نسبت مقدار مواد طعمه پاشی به یکدیگر را رعایت کنید می توانید مانع این اتفاق شوید. چه از خود بویله ، بویله های خورد شده ، پلت ها استفاده می کنید یا از ذرت ، تایگر نات ، شاهدانه و موارد مشابه بهتر است برای تعیین یک مقدار مناسب به جای وزن و اندازه تعداد آنها  را در نظر بگیرید و از همه مواد به یک مقدار برابر استفاده کنید تا ذهن کپور روی هیچ کدام از آنها متمرکز نشود. همچنین با این کار انتخابهای فراوانی جهت طعمه اصلی خود خواهید داشت.


۸-استمرار ، دقت را به همراه دارد

وقتی استراتژی شما طعمه پاشی متمرکز است بهتر است تا جای ممکن در کار خود ثبات داشته باشید. یک جای ثابت بایستید و به نقطه مورد نظر چشم بدوزید ، تکرار های پرتاب شما دقت کارتان را بالا خواهد برد. سعی کنید مواد طعمه پاشی دم دستتان باشد تا نیاز به جابجایی مکرر نداشته باشید ، مثلا وقتی از تیرکمان یا بویله شوتر استفاده می کنید کیفهای کمری مخصوص حمل طعمه می تواند کمک بزرگی به شما بکند ، یا وقتی از اسپاد استفاده می کنید یک سه پایه مخصوص سطل برای دسترسی بهتر به طعمه ها ایده بسیار کارآمدی ست. اما اگر این وسیله را ندارید می توانید از سه پایه وزن کشی استفاده کنید یا برج سطل مختص به خودتان را بسازید.

۹-هر بار تنها یک اندازه

اگر با تیرکمان یا بویله شوتر کار می کنید از مخلوط کردن بویله یا پلتهای سایزهای مختلف خودداری کنید ،  اندازه های متفاوت به معنی طی فواصل مختلف با یک نیروی ثابت است. بویله های کامل مسافت بیشتری از بویله های خورد شده طی می کنند و پلتهای بزرگتر هم دورتر از پلتهای کوچک فرود می آیند. مخلوط کردن سایزهای مختلف طعمه سبب خواهد شد در منطقه ای بزرگتر از آنچه در نظر گرفته اید پخش شوند. پس هر بار تنها از یک سایز طعمه استفاده کنید تا طعمه پاشی دقیق تری داشته باشید.

۱۰- چرخش

وقتی به کمک دست بویله ها را به نقطه ای پرتاب می کنید مراقب چرخش آنها حین پرتاب باشید. اگر به صورتی پرتاب کنید که بویله ها در هوا شروع به چرخش کنند پس از فرود به آب جابجا شده و چندین فوت از نقطه مد نظرتان فاصله می گیرند ، بدین ترتیب دقت عملکردتان کاهش می یابد.


۱۱-پشت هدف

اگر ممکن است بیشتر طعمه های خود را در کنار یا پشت  محل قرارگیری ریسه هایتان بپاشید تا باعث مدفون شدن ریسه در زیر محتویات بستر نشود.

۱۲-«دست خدا» 

 این روزها استفاده از قاشقکهای طعمه پاشی بر روی پلهای مخصوص کمتر دیده می شوند ،  اما این روش برای گرفتن سریعتر توکهای ماهی در فواصل نزدیک بسیار کارآمدست. 

۱۳-بویله شوتر کربنی

نسخه کربنی بویله شوترها می تواند فواصل دورتر و نیز درد بازوی کمتری  از موردهای پلاستیکی و فلزی برایتان به ارمغان آورد. قوس داخلی این بویله شوترها باعث گردش بهتر بویله به هنگام پرتاب شده و بدین ترتیب فاصله بیشتری را نیز طی می کند. البته این نوع بویله شوترها سر و صدای بیشتری ایجاد می کنند و برای شارژ یک منطقه در دل سکوت شب گزینه مناسبی نیستند.




۱۴-شکستن

وقتی از بویله شوتر استفاده می کنید احتمال شکستن بویله های نرم در هوا را در نظر بگیرید. اقدامات زیر هم می تواند به برطرف کردن این مشکل کمک کند ، مثلا آنها را برای ۲۴ ساعت هوا بدهید ، چرب و لیز کردن آنها می تواند قدرت بیشتری در تحمل فشار پرتاب به آنها بدهد ، می توانید ابتدا داخل بویله شوتر و سپس خود بویله ها را خیس کنید ، این کار سبب می شود بویله آهسته تر تحت فشار شدید پرتاب قرار گیرد و احتمال خورد شدن آن کاهش یابد. 


۱۵-تعداد داخل شوتر

پرتاب همزمان چندین بویله توسط شوتر می تواند پروسه طعمه پاشی را سرعت دهد. اما دقت کنید تا ۶ عدد بویله می توانند توسط شوتر پرواز خوبی داشته و به شکل ایده آلی پخش شوند ، در ضمن زمانی که تعداد بیشتری بویله داخل شوتر قرار می دهید می توانید ضربه پرتاب محکمتری وارد کنید و با تکرار به دقت منطقه مورد نظرتان را هدف قرار دهید.


۱۶-هرباریکی

اگر به دلایلی چون تجمع پرندگان ، وزش باد یا فاصله زیاد نمی توانید از بویله شوتر به درستی استفاده کنید ، یک اسپاد موشکی شکل قدیمی که حفره های آن را با چسب پهن بسته اید بردارید و هربار یک بویله داخل آن قرار داده و با پر کردن آب آن را به وزن دلخواهتان رسانده و پرتاب بزنید ، البته که این روش برای پخش کردن مقدار زیادی بویله مناسب نخواهد بود اما برای مقداری چون ۳۰ عدد بویله ، روشی عالیست.


۱۷-بهترینهای هر دو جهان

به کمک اسپمب یک الکوی متمرکز طعمه پاشی را اجرا می کنید ، در صورتی که تیرکمان و بویله شوتر طعمه ها در منطقه بازتری پخش می کنند. اگر ابتدا نقطه مورد نظرتان را اسپاد یا اسپمب بزنید و بعد توسط تیرکمان یا شوتر منطقه را فعال نگاه دارید بهترین های هر دو جهان طعمه پاشی را در کنار هم خواهید داشت. 


۱۸-ابزار به کار

این مورد بیشتر مختص ماهیگیرانیست که در آبهای کوچک قلاب می زنند و گزینه اول مورد استفاده آنها تیرکمان طعمه پاشی ست. هیچ تیرکمان طعمه پاشی با آن کش بلند و مخزن قرارگیری طعمه از دقت کافی برخوردار نخواهد بود ، اما با استفاده از تیرکمان های کوچک رشته مچ یا تیرکمان سنگی می توانید یک نقطه دقیق را هر بار نشانه بگیرید یا حتی بویله های خود را بصورت تکی به داخل حفره بازی میان نیزارها بزنید.


۱۹-پلهای طعمه پاشی

می توان گفت هیچ وسیله ای دقت و راحتی پلهای طعمه پاشی را ندارند. این ابزار بیشتر برای خواباندن ریسه و طعمه پاشی متمرکز استفاده می شود ولی می توانید از آن برای پخش کردن طعمه هایتان در یک منطقه نیز استفاده کنید ، استفاده از ذرت ، شاهدانه ، تایگرنات و موارد مشابه به مقادیر خیلی کم بشدت می تواند در فعال کردن منطقه اطراف ریسه هایتان کمک کند و در مواقعی که کپورها میل و رغبتی به تغذیه نشان نمی دهند آنها را سر ذوق آورد.

۲۰-چه وقت؟

زمان بندی دفعات طعمه پاشی تان بسیار مهم است ، و پارامترهای اصلی جهت تعیین این زمانها مورد بررسی قرار می گیرند. هر موقعیتی مراتب خودش را می طلبد و کلید حل این مسئله اندیشیدن درباره آن است. طعمه پاشی سنگین و پر سر صدا در زمان خوراک کردن کپور به این معنی است که شما با دست خود ماهی ها را به سمت ریسه های ماهیگیرهای همسایه هدایت کرده اید. از طرفی طعمه پاشی بیش از حد دور تر از ریسه هایتان و یا تاخیر در شارژ مجدد منطقه و خورده شدن طعمه ها توسط آبزیان مزاحم می تواند منطقه شما را در زمان رسیدن کپورها نابود کند.


۲۱-شارژ طعمه پاشی

بصورت معمول بعد از گرفتن یک توک ماهی به فکر شارژ طعمه پاشی می افتیم اما در این کار باید کمی تامل کنیم و در مورد سوالات زیر بیشتر فکر کنیم.  بهتر نیست فعلا از ایجاد سر و صدا در آن منطقه خود داری کنیم؟ آیا این توک یک ماهی در حال گذر بود؟ تمام طعمه ها خورده شده اند و فقط طعمه اصلی مانده بوده و یا زود تر از بقیه برداشته شده ؟ بهتر است به همان مقدار قبلی طعمه پاشی کنید یا تنها چند مشت برای فعال نگه داشتن آنجا کفایت می کند؟ …   بدین ترتیب سعی کنید بهترین تصمیم را برای چگونگی شارژ طعمه پاشی تان بگیرید.


۲۲-کیسه ها

جای هیچ شک و شبهه ای در مورد تاثیر گذاری فوق العاده کیسه های پی وی ای وجود ندارد. استفاده از روش تک طعمه یا سینگل بیت نیز تاکتیکی بسیار کار آمد است و در فصل بهار هر روش دیگر طعمه پاشی می تواند دقیقا بر ضد موفقیت شما در صید عمل کند.


۲۳-بدون طعمه

همیشه به یاد داشته باشید در فصل بهار بهترین روش سینگل بیت به همراه محصولات پی وی ای است و در این مورد هر گونه طعمه پاشی دیگر می تواند به ضد شما عمل کند.


۲۴-تک طعمه و پیش پاشی طعمه

منظور از پیش پاشی طعمه یا اصطلاحا پیری بیتینگ این است که قبل از اجرای برنامه ماهی گیری محل مورد نظر را به صورت مکرر طعمه پاشی کنید ، اگر قصد قلاب زدن در جایی را دارید که به آن دسترسی سریع دارید با این کار یک نقطه را در ذهن ماهی به عنوان محل وجود غذا و تغذیه ثبت می کنید و در این حالت روش تک طعمه می تواند نتایج شگرفی داشته باشد. بویله های خود را در پخش ترین حالت و تا دورترین نقطه ها بپاشید و مطمعن شوید هیچ دو بویله ای در کنار هم فرود نمی آیند بدین ترتیب این انتظار در ماهی ایجاد می شود که با چرخ زدن در آن محدوده یک یا دو طعمه را پیدا می کند.



۲۵-کم ولی مداوم

به جای این که تمام بویله هایی که جهت طعمه پاشی در یک برنامه ماهی گیری اختصاص داده اید یک جا وارد آب کنید ، هر ده تا پانزده دقیقه ، ده تا دوازده عدد از آنها را بپاشید. حتما تاثیر شگرف این روش را زمانی که با دست به ماهی ها غذا  می دهیم به عین مشاهده  کرده اید ، همین امر می تواند دقیقا در روی کف دریاچه تکرار شود و در دسترس قرار گرفتن غذای کمتر یک تغذیه رقابتی را بین ماهی ها ایجاد می کند و تداوم کار هم به شما اطمینان می دهد که هنوز طعمه در نزدیکی ریسه تان وجود دارد و بدین ترتیب شانس برداشته شدن طعمه شما بشدت افزایش می یابد.


نتیجه گیری :

با کمی تامل به جزییات شرایط طعمه پاشی متوجه می شویم که این رشته سر دراز دارد ، به خوبی در مورد همه چیز فکر کنید و با در نظر گرفتن تمام پارامترهای محیطی بهترین تصمیم را در مورد نحوه ارائه طعمه هایتان بگیرید تا نتیجه کارتان هم به بهترین ممکن ارتقا یابد.

برگرفته از:

ترجمه: حسین وفا